Koirat24.fi - Myyntipalsta

Irlanninsettereistä!

Tänne voit kirjoittaa erityisesti, jos olet uusi koiran omistaja. Keskustele koiran hankinnasta ja koiraharrastuksesta.

Valvoja: Nuuskamuikkunen

Irlanninsettereistä!

ViestiKirjoittaja maiccis » Ti Joulu 28, 2010 11:24 am

Harkitsen koiran hankkimista, mahdollisesti ensi vuonna. Kokemusta on tiibetinspanielista, chihuahuasta, kiinanharjakoirasta ja colliesta. Nyt olisin kiinnostunut ottamaan punaisen irlanninsetterin ja kaipaisin omistajilta kokemuksia kyseisestä rodusta. Onko narttujen ja urosten välillä paljon luonne-eroja? Mietin, että kumpi olisi järkevämpi ottaa. Vanhemmillani on uroskoira, tulevatko yleensä toimeen muiden koirien kanssa?

Olen ollut paljon tekemisissä pienten hölmöjen koirarotujen kanssa, ja haluaisin nyt jonkun hieman älykkäämmän koiran :P
Miten vaativaa turkinhoito on? Jääkö turkkiin talvella kiinni lumimöykkyjä?

Kiitos!
maiccis
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Joulu 28, 2010 11:23 am

Re: Irlanninsettereistä!

ViestiKirjoittaja marina » Ti Joulu 28, 2010 5:34 pm

Mitä koiran kanssa olisi tarkoitus tehdä? Irkut ovat eloisia ja reippaita koiria, jotka vaativat liikuntaa ja aktivoimista voidakseen hyvin, joten liikkeelle rodun miettimisessä kannattaa lähteä siitä, että paljon itse tykkäät lenkkeillä ja kuinka paljon rehellisesti ottaen olisi koiralle aikaa arkisin? Irkut kun tuppaavat vaatimaan liikuntaa ja aivotyötä paljon eikä sohvaperunan roolissa olo ainakaan tuttujen irkuilla ole verissä ;)

Pääpiirteittäin irlanninsetterit ovat todella fiksuja, jonka vuoksi ne saattavat olla hieman haastavampia kouluttaa verraten todella miellyttämisenhaluisiin noutajiin jne. Liki kaikki tapaamani irkut ovat olleet paukkuarkoja ja metsästysharrastajien puheet irkkujen kouluttamisesta puoltavat sitä, että paukkuarkuus on ilmeisesti aika herkässä.

Ystävällisiä luonteeltaan, niin ihmisille kuin muillekin koirille. Yleisesti ottaen urokset ja nartut tulevat toisten koirien kanssa toimeen, se on kouluttamis- ja sosiaalistamiskysymys.
marina
 
Viestit: 4
Liittynyt: Ti Joulu 28, 2010 12:23 am

Re: Irlanninsettereistä!

ViestiKirjoittaja maiccis » Ti Joulu 28, 2010 5:41 pm

Koira tulisi ihan kotikoiraksi, ei näyttelyitä eikä metsästystä siis. Tarkoituksenani olisi saada kunnon lenkkikaveri. Koira saisi paljon arkisin aikaa, sillä kotona on (lähes) aina joko puolisoni tai minä. Ei siis tulisi hankittua hetken mielijohteen takia :)

Lähellä olisi koirapuisto, jossa olisi tarkoitus käydä heti alusta lähtien :)
maiccis
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Joulu 28, 2010 11:23 am

Re: Irlanninsettereistä!

ViestiKirjoittaja daDog » La Tammi 08, 2011 4:06 pm

Setterit ovat hyvin villkaita ja energisiä koiria. Vaativat myös liikunnan lisäksi aivoilleen tekemistä. Vietikkäitäkin ovat, joten irtipitäminen on välillä vähän hankalaa jos hajun saavat..

Tietty näyttelylinjaset voat vähemmän vietikkäitä ja soveliaampia seurakoiriksi kuin metsästyslinjaset. Mutta nly-linjan koirilla sitten taas turkkia on enemmän (runsasturkkiset pärjää paremmin näyttelyissä, siksi). Mutta ainahan voi saksia vähän näyttää jos alkaa turhat hapsut ärsyttämään ;)
daDog
 
Viestit: 4
Liittynyt: To Loka 14, 2010 8:44 pm

Re: Irlanninsettereistä!

ViestiKirjoittaja raksutin » To Tammi 27, 2011 9:26 pm

Moikka!

Itselläni on ollut narttusetteri pennusta asti, nyt 3 v. Ensimmäinen koira ja tämä on näyttelylinjainen.
Nyt ollaan hankittu palveluskoira-sekoitus (collie-spk-bpk) uros, vielä 9 kk.
On hyvin päässyt vertaamaan setteriä palvelusluontoiseen ja seuraavat huomiot olen tehnyt setteristä:

-On ylväs koira. Oikea kuningatar. Hänen korkeudellaan on oma tahtonsa, ja jos ei saa sitä läpi, itkee tuntikausia kuin 3-vuotias kakara. Itsepäinen.
-Älykäs, oppii nopeasti ja siten helppo kouluttaa. Totteleminen on sitten eri juttu ja monesti joudutaan "keskustelemaan", kuka talossa määrää.
-Sopeutuvainen, viihtyy kuukausitolkulla sohvaperunana, mutta toisaalta tykkää myös kun pääsee juoksemaan pyörän vierellä tai puistossa tai metsässä päivittäin. Meillä ei ainakaan ole ollut ongelmia, kun koiraa on jouduttu pitämään kuukausia pelkästään sohvalla ilman aktiviteetteja/liikuntaa (lenkit 200 m), kun koira tai itse sairastettiin, ei voitu kuitenkaan lenkittää, sopeutui hyvin.
-Tykkää liikunnasta ja tehdä työtä. Koira älykkyys tulee hyvin esille, kun tämän on esimerkiksi opettanut etsimään esineitä, se suorastaan herää eloon, kun saa tehdä sitä "työtä". Samoin se tykkää juosta ja liikkua.
-Tulee hyvin toimeen kaikkein koirien kanssa. Pitää omia puoliaan, mutta pärjää erityisen hyvin vaikka vihaisten koirien kanssa. On pennusta asti totutettu muihin koiriin, niin on oppinut kielen hyvin ja on luonteeltaan oikea "diplomaatti", joka osaa neuvotella tylsänkin koiran leikkimään. Tosin nyt "vanhempana" jättää leikkimisen mieluummin nuoremille ja itse nuuskii koirapuistoista tuoreimmat "juorut".
-Oikea "Hessuhopo". Kaikki uudet paikat, asiat ja ihmiset saavat sen suorastaan sekaisin. Ei rauhotu uudessa paikassa esim. talossa muutamassakaan tunnissa, vaan höseltää ja höseltää vaan. Samalla tavalla on pennusta asti käytetty vieraissa paikoissa kuin toista koiraamme, joka ei ikinä hösellä oli miten uusi paikka vain ja rauhoittuu vaikka heti jos tarvis. Setteriä ei saa rauhoittumaan millään, jos käskee aloilleen, itkee kunnes liikutaan (vaikka sitten tuntikaupalla).
-Todella vahva riistavietti. Typeryyttämme pentuaikana vielä vahvistettiin synnynnäisesti vahvaa viettiä ja heitettiin keppiä yms. Joka johti siihen, että nykyään jahtaa kaikkia eläimiä (paitsi hevosia), eikä seiso, kuten rodunomaista on, siksi jahtaa. Omien virheidemme takia.
-Ei voi riistavietin takia pitää metsässä irti, joillakin pihoilla voi, mutta pihasta riippuen saattaa tehdä kierroksen liian kaukana.
-Ei karkaa, mutta käy usein liian kaukana. Pisin reissu riistan perässä luvatta (taisi olla poroja) kesti 5 minuuttia, sen pidempään ei ole ikinä ollut pois, aina tulee itse takaisin.
-Ihmisiä ja eläimiä kohtaan aina ystävällinen. Mutta aina pitäisi päästä kaikkiin tutustumaan ja leikkimään, lenkilläkin, vaikkei olla siihen opetettu.
-Todella lempeä luonne, ei tekisi pahaa kärpäsellekään. Kerran löysi linnunpoikasen lenkillä ja otti sen suuhunsa todella kevyesti, eikä lintuun tullut naarmuakaan. Säikähdyksissään tietysti huusi se lintu, kun käskin koiran päästämään irti. (lintu kuoli sydänkohtaukseen, raukka taisi perinpojin säikähtää, niillä kun on niin heikko se sydän).

Siinä vissiin tärkeimmät pidemmän kaavan mukaan. Tässä tiivistelmä, setteri on:
-Lempeä ja ystävällinen luonteeltaan
-Älykäs ja nopea oppimaan
-Itsepäinen ja itsenäinen
-Usein hyvin riistaviettinen
-Hessuhopo, joka menee välillä ihan sekaisin ja tekee pöljyyksiä
-Sopeutuvainen

Turkinhoidosta oli kanssa puhe: Meillä siis näyttelyrotuinen, pitkä karva ja paljon sitä.
Riittää, jos kerran viikossa harjaa korvien takaa ja itse korvat, sekä kainaloista. Koko koiran jos käy kerran kuussa, niin se jo riittää. Talvella tassuihin kertyy lumipaakut, siihen auttaa vain paksu rasva, kuten tummeli.

Setteri vaatii omistajalta eri tavalla kuin muut koirat. Setterin omistajan tulee olla erityisesti (enemmän kuin muiden koirien kanssa):
-Päättäväinen ja kärsivällinen, koiralle ei vaan voi antaa periksi
-Huumorin kukka on hyvä omistaa, tämän koiran kanssa on usein hulvattoman hauskaa
-Vaikka setteri oppii helposti, se ei ole helppo koira, se vaatii omistajaltaan paljon paneutumista, jotta sen kanssa vältytään ongelmilta myöhemmin, varsinkin pentuaikana

Setteri on älykäs koira, ja esimerkiksi oma setterime on hulvaton. Se on oppinut satoja sanoja, ja sen kanssa voi "jutella", kuten pienen lapsen, kun sen eleitä ja ilmeitä ja ääniä jo tunnistaa, se siis osaa jutella. Tämä osaa suurinpiirtein käyttäytyä, mutta kylässä harmittaa, kun se ei rauhotu makoilemaan, vaan hönttää. Uusissa paikoissa harmittaa, kun se on aina höselö, mutta toisaalta on kiva katsoa, kun se on innoissaan. Toisaalta on mukava, kun se kotona rauhoittuu nukkumaan, eikä hajota koskaan paikkoja.

Olen paljo miettinyt seuraavaa koiraa. Setterin ja palveluskoiran (seropi) erot ovat selviä: Seropia voi pitää irti, se tottelee vaikkei ole juuri koulutettu (setteriä koulutettu satoja tunteja), seropi haluaa miellyttää ihmistä, setteri vain itseään. Toisaalta setteri on älykkäämpi ja ymmärtää ihmistä paremmin, vaikka kyllä seropikin kovasti yrittää.

Meidän perheessä tuo setteri sopii luonteeltaan paremmin miehelleni, joka osaa vaatia koiralta, muttei harmistu, vaikkei se tottele täydellisesti. Hän pitää lempeästä luonteesta, sekä älykkyydestä.
Minä taas olen ihastunut seropiin, sillä se on luonteeltaan palvelualtis, se haluaa miellyttää ihmistä ja haluaa totella. Se oppii kyllä, kun on kärsivällinen. On myös mukava, kun voi pitää pentua huoletta irti.

Nyt sisälläkään kaverin luona seropi ei ahdistele kissaa, se ei ole siitä ollenkaan kiinnostunut. Setteri taas ei osaisi rauhoittua, mikäli sillä olisi pääsy samaan huoneeseen kissan kanssa. Se ahdistelisi kissaa, kunnes saa selkäänsä, tai vahtisi sitä herkeämättä.

Settereissä on silti omat ihanat puolensa, enkä vieläkään tiedä, haluanko seuraavaksi koirakseni persoonallisen setterin, vai tottelevaisen palveluskoiran. Ehkä alan enemmän kallistua helpon koiran puolelle =)
raksutin
 
Viestit: 1
Liittynyt: To Tammi 27, 2011 8:16 pm

Re: Irlanninsettereistä!

ViestiKirjoittaja maiccis » Su Tammi 30, 2011 11:16 am

Kiitos todella paljon kattavasta vastauksesta! :) Oli kovasti hyötyä :)
maiccis
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Joulu 28, 2010 11:23 am


Paluu Ensimmäinen koira ja yleiset kysymykset

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron